Ενημέρωση

Ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΒ για την υπογραφή ΣΣΕ.

Πειραιάς 28/11/2023

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σύναψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί δικαίωμα των οργανώσεων που είναι αρμόδιες να τις υπογράφουν, με σκοπό τη συνολική προστασία και την προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων.

Με κριτήριο τις ανάγκες μας διεκδικούμε την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο που να αποτελεί πραγματική ασπίδα και θωράκιση για τους εργαζόμενους και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα μας.

Η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε άνοιξε διάπλατα τον δρόμο που «υπόσχεται» ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, «ανάπτυξη» με χαμηλούς μισθούς και κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Πλέον έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον εργασίας ιδιαίτερα ανασφαλές για τους εργαζόμενους και κερδοφόρο για τους εργοδότες.

Στόχος μας με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι να μπορέσουμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τις ορέξεις των εργοδοτών, οι οποίοι θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους τη ζωής μας.

Αρχικά αλλά και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων θέσαμε προς το ΣΕΒ τις βασικές μας προτεραιότητες, οι οποίες είναι :

  • Η εργασία των μεταλλεργατών δεν μπορεί να προσφέρεται με τόσο χαμηλά ημερομίσθια και τόσο χαμηλούς μισθούς.
  • Ο κλάδος του Μετάλλου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που φέρνουν την ανάπτυξη στο τόπο και από αυτή την ανάπτυξη πρέπει να πάρουν μέρισμα και οι μεταλλεργάτες.
  • Είναι απαράδεκτο από την μία μεριά να δηλώνουν ότι θέλουν εξειδικευμένους εργαζόμενους και από την άλλη να μην τους αμείβουν όπως πρέπει.
  • Δεν γίνεται μετά από 11 χρόνια μνημονίων που έφεραν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με απολύσεις, μειωμένα ωράρια εργασίας, μειώσεις μισθών και ανεργία να αυξάνουν οι βιομήχανοι τα κέρδη τους και οι μεταλλεργάτες να μείνουν με χαμηλές αμοιβές που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
  • Η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα είδη διατροφής και βασικών καταναλωτικών αναγκών, έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική μας αξία και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

Η στάση των εργοδοτών αναμενόμενη: με προφάσεις και προσχήματα αρνούνται την ουσιαστική συζήτηση για συλλογική σύμβαση και επιδιώκουν να μην υπογράψουν με την Ομοσπονδία μας. Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε ζητήματα όπως αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση τριετιών, μέτρα υγείας και ασφάλειας, γιατρούς εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια.

Η στάση των εργοδοτών δεν μας εκπλήσσει, καθώς ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική και αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής επίθεσης που έχει στόχο να διατηρήσει χαμηλά τον μέσο μισθό ακόμα και όταν δίνει ψίχουλα στον κατώτατο.

Να γιατί χρειάζεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι, οργανωμένοι και ενεργοί στα Σωματεία μας, να μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει η συλλογική σύμβαση εργασίας υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, καλείστε την Τετάρτη στις 6.12.2023 και ώρα 9:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ο όροφο) σε σύσκεψη των Σωματείων του κλάδου για να συζητήσουμε και να καθορίσουμε την στάση και την αντίδρασή μας για το εν λόγω θέμα.

Δε συμβιβαζόμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

ΠΟΕΜ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ (28.11.2023)