Ενημέρωση

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – 1η ΜΑΗ

1η ΜΑΗ 2023

Τιμώντας όλους εκείνους που με τους αγώνες τους διεκδίκησαν και πέτυχαν τα βασικά θεμελιώδη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι με την ίδια τη ζωή τους τη Δημοκρατία, την ισότητα , την ελευθερία και την ειρήνη.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άνεργους , τους συνταξιούχους, τους σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, αλλά και με τους λαούς της Ευρώπης που δοκιμάζονται, ενάντια στη φτωχοποίηση, την κατάργηση των κοινωνικών ασφαλιστικών και εργατικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτώχεια που οι πολιτικές τους μας οδήγησαν.
Απεργούμε και διαδηλώνουμε την Δευτέρα 1η Μάη.

Όταν το Μάη του 1886 βάφονταν στο αίμα η εξέγερση των εργατών του Σικάγου για 8ωρο, όταν τα επόμενα χρόνια με αγώνα και αίμα κατόρθωσαν οι εργαζόμενοι να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να δεχτεί το πισωγύρισμα και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Η 1η Μάη είναι απεργία, είναι η ημέρα της παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και πάλης για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τα συνδικάτα μας και απαιτούμε δικαιοσύνη, ισότητα και σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.
Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης , της πανδημίας, με απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών, κατάργηση σ.σ.ε, με ελλιπή μέτρα προστασίας, με καταπάτηση των ασφαλιστικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων.
Αντιστάθηκαν όμως και πάλεψαν μαζί με τα Συνδικάτα τους να περιορίσουν σε ένα βαθμό όλες αυτές τις επιθέσεις.
Ο κλάδος του Μετάλλου ίσως είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από όλους.
Δυστυχώς η βαριά βιομηχανία της χώρας μας έχει αφεθεί στο έλεος « επίδοξων
Σωτήρων» που έναντι πινακίου φακής θέλουν να πάρουν και παίρνουν παραγωγικές μονάδες Ναυπηγεία, , ΕΑΣ , ΕΑΒ με μοναδικό σκοπό να καρπωθούν τις κρατικές παραγγελίες και τα προγράμματα. Πως ορίζεται η προστασία της Άμυνας της χώρας, όταν οι Αμυντικές Βιομηχανίες της αφήνονται στην εξαθλίωση και τον μαρασμό, όταν από τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα δεν καρπώνονται τίποτα;
Που είναι η κυβερνητική παρέμβαση; πως υλοποιείται ο στόχος της ανάπτυξης , όταν κλείνουν τα εργοστάσια ;
Σε όλο αυτό τον κυκεώνα εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση, την πανδημία και το φόβο πέρασε πλήθος αντεργατικών νόμων.
Στεκόμαστε απέναντι στη κατάργηση του 8ωρου , στις ευέλικτες μορφές εργασίας, στην αδήλωτη εργασία, στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Στεκόμαστε απέναντι στη κατάργηση των συνδικαλιστικών δράσεων, στη κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό Ν.1264/82 .
Απαιτούμε:
– Στήριξη της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, παραμονή υπό κρατικό έλεγχο, διασφάλιση των θέσων εργασίας, καταβολή των δεδουλευμένων στα Ναυπηγεία, επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, διότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η ικανότητα των εργαζομένων σε αυτά.

– Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

– Αποτροπή αποβιομηχάνισης και εκποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου.

– Μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της ανεργίας

– Δημόσιο και Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.

– Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση των απορρυθμιστικών παραμβάσεων του Ν.1876/90.
– Πιστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
– Όχι άλλοι νεκροί μεταλλεργάτες.

– Δίκαιο φορολογικό σύστημα

– Κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων

– Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.

– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

– Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησης του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων –κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ.

ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗ 1Η ΜΑΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΏΝΟΣ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Π.Ο.Ε.Μ