Ενημέρωση

Η ΠΟΕΜ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

5/5/2021

                              Η ΠΟΕΜ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

 Συνάδελφοι Μεταλλεργάτες,  βρισκόμαστε μπροστά σε ένα  εργασιακό νομοσχέδιο  που   οδηγεί  τους εργαζόμενους  στα χρόνια του μεσαίωνα.

Εργατικές κατακτήσεις χρόνων   όπως το 8ωρο  και το πενθήμερο ,  ουσιαστικά καταργούνται , όταν  ουσιαστικά  με διευθυντικό  δικαίωμα  και ανάλογα  με  τις  επιθυμίες του εργοδότη θεσμοθετείται 10ωρο,  χωρίς υπερωρίες.

Αναφέρουν ότι  θα πρέπει να υπάρχει  η σύμφωνη γνώμη του  εργαζόμενου, θα πρέπει όμως  να αναρωτηθούμε ποιος εργαζόμενος  και μάλιστα στο κλάδο μας που μαστίζεται  από χρόνια ανεργία, που οι παραγωγικές  μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη,   θα  «τολμήσει να εναντιωθεί» στο διευθυντικό δικαίωμα και  που θα βρεθεί μετά την άρνηση του.

Στο  Μέταλλο η εντατικοποίηση  και η  χρησιμοποίηση μη εξειδικευμένου προσωπικού , για πιο φτηνά εργατικά χέρια,   καθώς και  η έλλειψη  μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους  έχουν ως αποτέλεσμα   την  αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών

Εμείς λέμε και θα  συνεχίσουμε  να λέμε και να αγωνιζόμαστε  8ωρο – 5ημερο – 40 ώρες  δουλειάς την εβδομάδα.

Ήδη  με την τηλεργασία εργαζόμενοι δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα χωρίς επιπλέον αμοιβή .

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αδήλωτη εργασία, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης  και όλες εκείνες τις απορρυθμιστικές παρεμβάσεις που  έχουν  κατακρεουργήσει τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Επειδή θεωρούν  εμπόδιο τα Συνδικάτα στα σχέδια τους,   παρεμβαίνουν  στο συνδικαλιστικό Ν1264/82 καθώς και  στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των Συνδικάτων. Θέλουν  Συνδικάτα  κάτω από κρατικό και κυβερνητικό παρεμβατισμό. Θέλουν να χτυπήσουν την συλλογική δράση, την απεργία και την προστασία των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων.

Τα Συνδικάτα μας πρέπει  ελεύθερα  να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  να αποφασίζουν κινητοποιήσεις, να προστατεύουν  τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Ο κλάδος του Μετάλλου χρειάζεται στήριξη και ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ΠΟΕΜ καλεί τα Σωματεία μέλη της να βρίσκονται σε  αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει του νομοσχεδίου για τα εργασιακά  αλλά και  για τα προβλήματα που μαστίζουν  τον κλάδο   όπως  στα Ναυπηγεία,   στη Λάρκο, στην Αμυντική Βιομηχανία, αλλά και  την ανεργία, την έλλειψη αναπτυξιακών προγραμμάτων, το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων.

ΠΟΕΜ