Ενημέρωση

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

1Η ΜΑΗ 2021

Όταν το Μάη του 1886 βάφονταν στο αίμα η εξέγερση των εργατών του Σικάγου για 8ωρο, όταν τα επόμενα χρόνια με αγώνα και αίμα κατόρθωσαν οι εργαζόμενοι να κερδίσουν το 8ωρο και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, το 2021 δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να δεχτεί το πισωγύρισμα με την κατάργηση του 8ωρου και το νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.
Η 1η Μάη είναι απεργία, είναι η ημέρα της παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και πάλης για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τα συνδικάτα μας και απαιτούμε δικαιοσύνη, ισότητα και σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.
Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης και τώρα της πανδημίας, με απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών, κατάργηση σ.σ.ε, με ελλιπή μέτρα προστασίας, με καταπάτηση των ασφαλιστικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων.
Αντιστάθηκαν όμως και πάλεψαν μαζί με τα Συνδικάτα τους να περιορίσουν σε ένα βαθμό όλες αυτές τις επιθέσεις.
Ο κλάδος του Μετάλλου ίσως είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από όλους.
Δυστυχώς η βαριά βιομηχανία της χώρας μας έχει αφεθεί στο έλεος « επίδοξων
Σωτήρων» που έναντι πινακίου φακής θέλουν να πάρουν παραγωγικές μονάδες Ναυπηγεία, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ , ΕΑΒ με μοναδικό σκοπό να καρπωθούν τις κρατικές παραγγελίες και τα προγράμματα. Πως ορίζεται η προστασία της Άμυνας της χώρας, όταν οι Αμυντικές Βιομηχανίες της αφήνονται στην εξαθλίωση και τον μαρασμό, όταν από τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα δεν καρπώνονται τίποτα.
Από την άλλη βιομηχανίες που βρίσκονταν 150 χρόνια στην Ελλάδα «ΠΙΤΣΟΣ», κλείνουν , 250 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο της ανεργίας, γιατί οι Γερμανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν το εργοστάσιο στη Τουρκία. Που είναι η κυβερνητική παρέμβαση; πως υλοποιείται ο στόχος της ανάπτυξης , όταν κλείνουν τα εργοστάσια ;
Όταν η Λάρκο οδηγείται σε πτώχευση και πώληση, γεγονός που είναι καταστροφικό για την χώρα, σε μια εποχή που η τιμή του νικελίου είναι πολύ υψηλή και σύμφωνα με σοβαρές και τεκμηριωμένες απόψεις του Σωματείου της η επιχείρηση μπορεί να είναι κερδοφόρα.
Σε όλο αυτό τον κυκεώνα έρχεται και το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εργασιακό.
Στεκόμαστε απέναντι στη κατάργηση του 8ωρου , στις ευέλικτες μορφές εργασίας, στην αδήλωτη εργασία, στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Στεκόμαστε απέναντι στη κατάργηση των συνδικαλιστικών δράσεων, στη κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό Ν.1264/82 .
Απαιτούμε:
– Στήριξη της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, παραμονή υπό κρατικό έλεγχο, διασφάλιση των θέσων εργασίας, καταβολή των δεδουλευμένων στα Ναυπηγεία, επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, διότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η ικανότητα των εργαζομένων σε αυτά.

– Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

– Αποτροπή αποβιομηχάνισης και εκποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου.

– Μέτρα στήριξης και αντιμετώπισης της ανεργίας

– Δημόσιο και Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.

– Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση των απορρυθμιστικών παραμβάσεων του Ν.1876/90.
– Πιστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

– Δίκαιο φορολογικό σύστημα

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 4 ΜΑΗ 2021
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Π.Ο.Ε.Μ