Ενημέρωση

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ IndustriALL ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 3/4/2019

Προς:

Τους Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Κύριοι Ευρωβουλευτές,

Εν΄όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο, η Ομοσπονδία IndustriALL Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έχει συντάξει ένα μανιφέστο που επικεντρώνεται σε αυτά που διεκδικούν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία και συνιστούν στην καλυτέρευση της εργασίας τους και της ζωής τους γενικότερα: ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους, μια πιο κοινωνική Ευρώπη, δημοκρατία στο χώρο εργασίας, πραγματικές ευρωπαϊκές λύσεις και κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της Βιομηχανίας με σκοπό να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας.

Το μανιφέστο έχει γίνει αποδεκτό από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη, αλλά και από την δική μας οργάνωση καθώς οι ΄Ελληνες εργαζόμενοι στη Βιομηχανία και όχι μόνο, έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Ζητούμε από εσάς την συμπαράστασή σας και την αρωγή σας, μιας και εκπροσωπείτε το σύνολο του ελληνικού λαού στην Ευρώπη, για την υιοθέτηση του μανιφέστου και την προώθηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων που παρατίθενται σε αυτό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τη βεβαιότητα της ανταπόκρισής σας και της προσπάθειάς σας για την επίλυση των πολύ σοβαρών εργασιακών ζητημάτων που πλήττουν τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σας ευχαριστούμε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Μ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΚΑΣ                                             ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ

 

Σ.Σ.: Παρατίθεται παρακάτω το Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής οργάνωσης με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

 

Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής IndustriALL εν΄όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών 2019: Ώρα να προηγηθούν οι εργαζόμενοι!

Η IndustriALL Ευρωπαικών Συνδικάτων είναι μια ομοσπονδία ανεξάρτητων και δημοκρατικών συνδικαλιστικών ενώσεων που εκπροσωπούν τους χειρωνακτικούς και μη χειρωνακτικούς εργαζόμενους στους τομείς των μετάλλων, χημικών, ενεργειακών, εξορυκτικών, κλωστοϋφαντουργικών, ενδυμάτων και υποδημάτων, καθώς και των συναφών βιομηχανιών και δραστηριοτήτων.

Μιλάμε για περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες ενωμένους σε 177 εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 38 ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεργαζόμαστε με τον στόχο της βελτιστοποίησης των πλεονεκτημάτων μας για την καλύτερη προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις βιομηχανίες και στους κλάδους μας.

Θέλουμε να διατηρήσουμε τα επιτεύγματα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: ειρήνη και δημοκρατία, πρόσβαση στην καλή εκπαίδευση για όλους, κοινωνική ασφάλιση, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία έκφρασης … Η κληρονομιά αυτή δεν πρέπει να υπονομευθεί.

Ωστόσο, ανησυχούμε για την κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό project μεταξύ των εργαζομένων και των πολιτών. Πράγματι, η χρηματοπιστωτική κρίση, οι αυτοκαταστροφικές πολιτικές απορρύθμισης, η τρομοκρατία, το Brexit, η κρίση των προσφύγων και ο κοινωνικός αποκλεισμός συνέβαλαν στην αύξηση των συναισθημάτων του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Όλα αυτά έχουν θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σταυροδρόμι: είτε αναμορφώνεται και μεταρρυθμίζεται σε μια πιο κοινωνική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, είτε θα καταρρεύσει.

Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βγουν στις εκλογικές περιφέρειες τον Μάιο του 2019 και να ψηφίσουν υπέρ μιας Ευρώπης που θα ενισχύσει την κοινωνική πρόοδο, θα ενισχύσει την αλληλεγγύη, θα δημιουργήσει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει μια καλή ποιότητα ζωής για όλους .

Καλούμε την αναζωπύρωση ενός ευρωπαϊκού project βασισμένου στις βασικές του αξίες, δηλαδή στις κοινωνικές αξίες!

Θέλουμε μια Ευρώπη που:

– Υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και εγγυάται την ασφάλεια της απασχόλησης

– Προωθεί δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες που είναι ανοικτές, σεβαστές, ποικίλες και δεν κάνουν διακρίσεις

– Προστατεύει τους πολίτες και καταπολεμά τη φτώχεια

– Υποστηρίζει τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατία, ελευθερία και ισότητα

– Διασφαλίζει τη δημοκρατική και διάφανη λήψη αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ενισχύει την ανάληψη ευθυνών των ευρωπαϊκών πολιτικών

– Εγγυάται μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, καταπολεμά τη διαφθορά και διασφαλίζει το κράτος δικαίου

– Υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που θεωρείται παγκόσμιο σημείο αναφοράς και το οποίο οικοδομήθηκε από τις προηγούμενες γενιές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

– Προσφέρει προοπτικές απασχόλησης και ένα λαμπρό μέλλον για τους νέους

– Αντιμετωπίζει την αλλαγή του κλίματος με την εφαρμογή των Στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και τους στόχους που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για να καταστούν “μηδενικές εκπομπές”

– Έχει τη φιλοδοξία να διατηρήσει μια ευημερούσα βιομηχανία μέσα στα σύνορά της

Ως εκ τούτου, η IndustriALL Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα προωθήσει τις ακόλουθες βασικές διεκδικήσεις:

  1. Ποιότητα εργασίας για όλους.

Χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς, ασφάλεια εργασίας, ασφαλή και υγιή εργασιακά περιβάλλοντα και υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας. Έφθασε ο καιρός να τερματιστεί η «κακή ανάκαμψη της εργασίας» με την αύξηση της επισφαλούς εργασίας και της φτώχειας στην εργασία. Η σημερινή ανάκαμψη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αντικατασταθεί το νεοφιλελεύθερο μάντρα ότι «κάθε εργασία είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει εργασία» με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για «περισσότερες αλλά καλύτερες θέσεις εργασίας».

Η IndustriAll Europe απαιτεί:

1.Πρόσβαση για όλους σε συμβάσεις πλήρους ωραρίου αορίστου χρόνου.

  1. Αύξηση των αμοιβών που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ε.Ε. να αποκτήσουν δίκαιο μερίδιο στον παραγόμενο πλούτο και να στηρίξουν την οικονομία
  2. Για την καταπολέμηση παλαιών και νέων μορφών επισφαλούς εργασίας: κάθε εργαζόμενος πρέπει να καλύπτεται από σύμβαση εργασίας, η ευέλικτη και προσωρινή εργασία πρέπει να περιοριστεί και η εργασία πρέπει να είναι προβλέψιμη. Πρέπει να αποφευχθεί η καταχρηστική χρήση της εργασίας μερικής απασχόλησης καθώς και οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου.
  3. Να καταπολεμηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των μισθών και τα διαχρονικά μισθολογικά κενά εντός της Ε.Ε. Όπου είναι απαραίτητο, πρέπει να οριστεί ένας ελάχιστος μισθός που να αντιστοιχεί σε έναν μέσο μισθό με τον οποίο να μπορεί να ζει κάποιος.
  4. Να ενισχυθούν τα Συστήματα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των ανισοτήτων, να εξασφαλιστούν καλές αμοιβές και συνθήκες εργασίας προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων
  5. Να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους και να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις στις αγορές εργασίας
  6. Να τερματιστεί η φτώχεια στην εργασία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων
  7. Να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας στο χώρο εργασίας
  8. Να υποστηριχθεί η ταχεία ένταξη των μεταναστών στις αγορές εργασίας
  9. Να ρυθμιστεί η οικονομία του gig (μία κατάσταση της οικονομίας στην οποία κυριαρχούν οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές απασχόλησης όπου οι εταιρείες τείνουν να προσλαμβάνουν ανεξάρτητους εργολάβους και εξωτερικούς συνεργάτες παρά μόνιμο προσωπικό) και η πλατφόρμα εργασίας. Ειδικότερα, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλές συνθήκες εργασίας και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας τους.
  10. Να προσφέρει εγγύηση εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους

 

  1. Ώρα να κινηθούμε με κοινωνική κατεύθυνση.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μία αύξηση του εισοδήματος και της κοινωνικής ανισότητας. Οι πολιτικές λιτότητας και η απελευθέρωση των αγορών εργασίας έθεσαν σε τεράστια πίεση τις κοινωνίες μας. Έχουν οδηγήσει σε ανεργία και φτώχεια. Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει.

Η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό project θα επιστρέψει μόνο εάν η Ευρώπη συμβάλει στη δημιουργία μιας δικαιότερης και πιο ισότιμης κοινωνίας. Η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει μια αποτελεσματική και δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και των ευκαιριών και να θέσει τα κοινωνικά δικαιώματα στo ίδιo επίπεδο με τις οικονομικές ελευθερίες. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να δημιουργηθεί μια πραγματική Κοινωνική Ένωση εξ ίσου με μία Οικονομική Ένωση.

H IndustriALL Ευρωπαϊκών Συνδικάτων διεκδικεί:

1.Συγκεκριμένη και ταχεία εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων

  1. Πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όλους τους εργαζομένους σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αξίζουν μια αξιοπρεπή προστασία έναντι των κοινωνικών κινδύνων: της ανεργίας, της υγείας, της ηλικίας, των εργατικών ατυχημάτων
  2. Δίκαιη και προοδευτική φορολογία εισοδήματος
  3. Ισότητα αμοιβών και ισότιμες συνθήκες εργασίας
  4. Αξιοπρεπείς συντάξεις σε ηλικία συνταξιοδότησης που να συμβιβάζονται με ένα υγιές προσδόκιμο ζωής και οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη την σκληρότητα και τις δυσκολίες των συνθηκών εργασίας.
  5. Tην καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ (είναι οι υπερβολικά χαμηλοί μισθοί σε μία χώρα, με σκοπό την προσέλκυση σε αυτήν επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος άλλων χωρών)
  6. Δίκαιη φορολογία μέσω προοδευτικών φορολογικών συστημάτων, καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ένα ευρωπαϊκό σύστημα φορολογίας των εταιρειών, καταστολή των φορολογικών παραδείσων και των εικονικών εταιρειών (letterbox companies: είναι οι εταιρείες που εγκαθιστούν την έδρα τους σε μία φορολογικά φιλική χώρα απλά με μία ταχυδρομική διεύθυνση, ενώ παράλληλα διεξάγουν εμπορικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες με σκοπό την ελαχιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσής τους).
  7. Δίκαιο εμπόριο με ισχυρά και εφαρμόσιμα κεφάλαια σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, πολυμερείς κανόνες για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος αγώνας προς τα κάτω.

 

 

 

 

  1. Η δημοκρατία στην εργασία

 

Η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν σταματούν ούτε στην πύλη του εργοστασίου ούτε στην πόρτα του γραφείου. Ως μέρος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που υπερασπιζόμαστε, οι εργαζόμενοι πρέπει να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της επιχείρησής τους, τη δουλειά τους και ως εκ τούτου την ζωή τους στο σύνολό της. Για το σκοπό αυτό, οι εργαζόμενοι  πρέπει να υποστηριχθούν από ισχυρά συνδικάτα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, τη διασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η δημοκρατία στον εργασιακό χώρο είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο σε μια εποχή μαζικής μετατροπής των βιομηχανιών μας, η οποία οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, την ψηφιοποίηση, τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό και τη γήρανση των κοινωνιών μας. Οι θέσεις εργασίας χιλιάδων Ευρωπαίων αναμένεται να αλλάξουν δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Η IndustriAll Europe απαιτεί:

  1. Να είναι οι εργαζόμενοι σε θέση να προβλέψουν το συντομότερο δυνατό και να διαμορφώσουν τη μαζική αναδιάρθρωση των βιομηχανιών μας για να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη μετάβαση.
  2. Να επιβληθούν και να ενισχυθούν δεόντως τα δικαιώματα των εργαζομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή στις αποφάσεις των εταιρειών καθώς και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις
  3. Να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε πολλές χώρες
  4. Καθορισμός ελαχίστων προτύπων σε όλη την Ευρώπη για να διασφαλιστεί ότι αναζητούνται ενεργές εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή των απολύσεων και των επισφαλών θέσεων εργασίας

 

  1. Ας φτιάξουμε το μέλλον μας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη βιομηχανία έχασαν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα ανεύθυνης συμπεριφοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σήμερα είναι καιρός να αποκαταστήσουμε τις χαμένες βιομηχανικές δυνατότητες και να ξεκινήσουμε μια στρατηγική «Made in Europe 2030» ως ένα κοινό, απλό και φιλόδοξο σχέδιο, ικανό να δημιουργήσει απαιτούμενες βιομηχανικές θέσεις εργασίας. Η βιομηχανία πρέπει να γίνει και πάλι κινητήρια δύναμη για θετικές κοινωνικές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Η IndustriAll Europe απαιτεί:

  1. Ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην επίτευξη των λύσεων για τις «μεγάλες κοινωνικές μας προκλήσεις» (ενέργεια, κλίμα, γήρανση, ψηφιοποίηση, αστικοποίηση). Η ανάπτυξη νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε μια καθαρή οικονομία μέσω της διερεύνησης των συνεργειών μεταξύ της οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης είναι ίσως η σημαντικότερη πρόκληση για τη βιομηχανική πολιτική
  2. Προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη
  3. Σχέδια βιομηχανικής δράσης για όλους τους τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος
  4. Μια εδαφική ισορροπημένη εκβιομηχάνιση με ιδιαίτερη προσοχή στις λιγότερο ανεπτυγμένες και βιομηχανικές περιοχές μετάβασης
  5. Αύξηση της υποστήριξης της έρευνας και της καινοτομίας προκειμένου να παραμείνει η βιομηχανία στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Η πρώτη βιομηχανική εφαρμογή αυτής της στήριξης θα δημιουργηθεί στην ΕΕ
  6. Πολιτικές για τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας που επιτρέπουν να συνοδεύονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκύπτουν από τη “βαθιά απαλλαγή των ανθρακούχων εκπομπών” από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ιδίως τους τομείς έντασης ενέργειας, από την άποψη της διατήρησης θέσεων απασχόλησης
  7. Ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας που δημιουργεί πρόσθετες θέσεις εργασίας στην ανακύκλωση, τη συντήρηση, την επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση και την επανεπεξεργασία
  8. Αντιμετώπιση των προκλήσεων και προετοιμασία των εργαζομένων για την ψηφιακή οικονομία
  9. Μετάβαση σε μια βιώσιμη βιομηχανία που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Η οικοδόμηση μιας οικονομίας που να είναι βιώσιμη, κυκλική και με χαμηλή εκπομπή άνθρακα αποτελεί πρωταρχικό κοινωνικό στόχο. Ωστόσο, δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναστάτωση. Η οργάνωση μιας «απλής μετάβασης» βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από το προοίμιο της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο καλεί τα μέρη «να εξετάσουν τις επιταγές μιας δίκαιης μετάβασης του εργατικού δυναμικού». Ως εκ τούτου, οι περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες πρέπει να καλυφθούν από κοινωνικές πολιτικές με το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας. Η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα πρέπει να συμβαδίζουν.

Η IndustriAll Europe απαιτεί:

  1. Να τεθούν σε εφαρμογή τα απαραίτητα συνοδευτικά μέτρα για την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς λύσης για κάθε εργαζόμενο που πλήττεται από τη μετάβαση: ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του δικαιώματος στη δια βίου μάθηση για την εξασφάλιση της αναβάθμισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων, τα σχέδια ανάπτυξης, τον κοινωνικό διάλογο που προβλέπει τις αλλαγές, τη στήριξη της επανατοποθέτησης της αλυσίδας αξίας των εταιρειών. Όλα αυτά απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση και ευρωπαϊκό συντονισμό.
  2. Πρέπει να οργανωθεί μια δίκαιη μετάβαση στην ενέργεια με τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφαλή και επαρκή ενέργεια τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις, σε προσιτές τιμές.
  3. Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πρέπει να προστατεύονται από τη διαρροή άνθρακα (μετεγκατάσταση των επενδύσεων λόγω χαλαρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας). Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα ελεύθερων εκπομπών στο επίπεδο των κορυφαίων 10% εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Για μια Ευρώπη με μέλλον!

Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι η καλύτερη εγγύηση για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο σε ολόκληρη την ήπειρο. Πρόκειται για ένα μοναδικό μοντέλο που μπορεί να συνδυάσει την οικονομική πρόοδο με την κοινωνική προστασία και που έχει φέρει την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε και διακυβεύτηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης και από τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις που αποσκοπούν στην εξάλειψή του. Ως ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα, αντιλαμβανόμαστε:

– μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα που οδηγεί στο κοινωνικό ντάμπινγκ και στην αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας

– διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και διαμάχες μεταξύ εργαζομένων και πολιτών

– πίεση στους εργαζόμενους, στους μισθούς  και τον κοινωνικό διάλογο

– αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών και των ανθρώπων

– αβεβαιότητα και φτώχεια στην εργασία

– την υπονόμευση της αλληλεγγύης και χρησιμοποίηση των προσφύγων ως αποδιοπομπαίων τράγων

Αντίθετα, θέλουμε το Ευρωπαϊκό Project να αποτελέσει ακόμη μια κινητήρια δύναμη για την κοινωνική πρόοδο. Για να οικοδομήσουμε μια κοινή αγορά βασισμένη στη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη και να κάνουμε την Ευρώπη έναν εξαιρετικό τόπο για να ζήσουμε όλοι οι πολίτες, πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή IndustriALL σας καλεί, περισσότερο από ποτέ, να ψηφίσετε τον Μάιο του 2019:

Για μια ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς ως τον καλύτερο τρόπο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, ισχυρή προστασία μέσω των συλλογικών συμβάσεων και αναγνωρισμένα δικαιώματα συμμετοχής.

Μην ξεχνάτε: μόνο όσοι ψηφίζουν θα έχουν λόγο!